Project revolves around the sustainable concepts to provide a comfortable learning environment for students with low consumption of energy since bio park servers 24X7.
The design strategies like courtyard planning, building orientation, vertical garden, solar chimney, clearstory lighting, and building envelop assists to reduce the direct incident energy from sun and helps to achieve the comfortable working space. The concept was to ventilate the building, which is proposed by passive cooling strategies, which helps to maintain the hygienic level of the building. The site is divided into service core, guest core and functional space. The courtyard performs multifunction of being the light well, a micro climate generation and a landscape element. Laminar air flow has been adopted with heap filter to ventilate the room. Green materials, solar chimney systems are adopted which make the design economic and sustainable.